Uren registratie - HRM systemen

Uren registratie

 
Uren registratie is, zoals de naam het al zegt, een overzichtelijke registratie van uren die gewerkt zijn. Voor eenmanszaken, freelancers en ZZP-ers is het belangrijk om een goede uren registratie bij te houden, zodat hiermee aan de belastingdienst kan worden aangetoond dat er wordt voldaan aan het urencriterium.

Voor bedrijven kan het nodig zijn een goede uren registratie bij te houden, bijvoorbeeld wanneer er gefactureerd wordt op basis van arbeidsuren. Daarnaast kan een uren registratie zeer nuttig zijn bij de bedrijfsvoering. Zo kan een uren registratie een helder inzicht geven in de tijd die bepaalde werkzaamheden in beslag nemen.

Geen onderneming is hetzelfde en ieder bedrijf heeft te maken met andere werkzaamheden en een andere werkwijze. Dit betekent dat een uren registratie goed moet aansluiten bij het bedrijf. De uren registratie dient op de eerste plaats overzichtelijk te zijn, zodat er op efficiënte wijze informatie uitgehaald kan worden wanneer dit nodig is. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat de uren registratie op een eenvoudige wijze kan worden bijgehouden door één of meer personen. Het is dan ook aan te raden, zeker wanneer het aantal klanten en eventueel personeel uitbreidt, gebruik te maken van professionele software voor het bijhouden van de uren registratie. Dit kan aanzienlijk veel tijd en werk besparen en levert voordelen voor de ondernemer op.

Een uren registratie kan worden aangepast naar de behoeften van de onderneming. Een complete en overzichtelijke uren registratie, die de minimaal benodigde informatie biedt, bevat niet alleen de uren die gewerkt zijn, maar ook de gegevens van de opdrachtgever en de werkomschrijving. Daarnaast kan met behulp van categorieën worden aangegeven hoe de uren worden ingevuld, bijvoorbeeld studie, administratie en acquisitie. De uren kunnen ook worden onderverdeeld in ondersteunende activiteiten of kernactiviteiten.