Wat is employee self service?

  • Wat zijn de eigenschappen en voordelen van employee self service?
  • Hoe ervaren medewerkers ESS?
  • Gebruik de gratis HRM box voor alle informatie over e-HRM software en ESS

De rol van cloudoplossingen in bedrijfsapplicaties is inmiddels groot. Online bedrijfssoftware heeft al een groot deel de lokaal geïnstalleerde (on premise) software verdrongen. Voor HRM software geldt dat ook in sterke mate. Online HRM oplossingen voegen veel nieuwe functionaliteiten toe. Employee self service (ESS) is hiervan een voorbeeld. ESS geeft medewerkers op elk moment via laptop, tablet of smartphone online toegang tot hun eigen gegevens. Dat biedt veel gemak en voordelen bij alles wat met het werk te maken heeft.

ALLES OVER HRM SOFTWARE

Wat is ESS?

Met ESS kunnen medewerkers hun eigen boekingen, geplande roosters, berekende tijden en afwezigheid inzien, uitprinten en – als zij daarvoor autorisatie hebben – wijzigen. Digitaal verlof aanvragen (en daarbij direct checken of directe collega’s al vrij hebben gevraagd voor die bepaalde periode) is mogelijk. Ook vanuit huis ziek- of beter melden is geen probleem. Dat scheelt veel vragen, telefoontjes, formulieren en lijsten. Het ontlast leidinggevenden, de HRM-afdeling en de salarisadministratie. Online regelt de medewerker zelf alle HR gerelateerde zaken. Dat kan ook bestaan uit NAW gegevens wijzigen, een salarisstrook of jaaropgave inzien, declaraties indienen en het downloaden van documenten.

ONLINE REGELT DE MEDEWERKER ZELF ALLE HR GERELATEERDE ZAKEN

Zelf verantwoordelijk bij employee self service

Employee self service is onderdeel van een concept waarbij een transitie plaatsvindt van verantwoordelijkheden van de HR afdeling en de HR manager. Die verschuiven deels naar de medewerker. In de meest eenvoudige vorm van self service kan een medewerker zelf zijn adres wijzigen. In een verdergaand self service concept kan een medewerker zelf vakanties plannen, trainingen aanvragen of een competentie-analyse doen. Dat maakt een medewerker meer verantwoordelijk voor zijn of haar carrière.

Employee Self Service

HRM selfservice voor medewerkers en managers

Maak kennis met eHRM, ESS en MSS

Employee self service is betrouwbaar

Werknemers kunnen niet meer begrijpen dat de meest vertrouwelijke financiële en juridische zaken allemaal online geregeld kunnen worden, maar het aanvragen van een vakantie of het regelen van een declaratie niet. Daarin voorziet ESS wel. Naast de basisprocessen zoals verlof en digitale loonstroken, kan ESS gebruikt worden voor ieder willekeurig communicatieproces tussen medewerker en organisatie.

Hierbij hoeft niet alleen maar aan traditionele HR processen gedacht te worden, maar bijvoorbeeld ook aan online urenverantwoording, declaraties, digitale gesprekscyclus of ieder ander proces tussen medewerker en organisatie. Een ESS oplossing zorgt voor een kostenbesparing, omdat alle informatie gestructureerd opgeslagen en digitaal verwerkt wordt. Daarnaast worden medewerkers beter bediend en neemt de tevredenheid toe.

HRM software vinden en selecteren?

Gebruik de gratis HRM box: informatiebron, oriëntatietool én selectiehulp

Dit is een bijdrage van de redactie van het ICT informatiecentrum. Heeft u suggesties voor interessante artikelen of wilt u uw content hier ook publiceren? Laat het ons weten! Contact